top of page

Tips en artikelen

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

{ 1 }

Stichting Early Birds fotografie

Gratis fotoreportage voor extreem prematuren, prematuren en vlinderkindjes vanaf 22 weken.

"De eerste weken/maanden met je kindje zijn bijzonder. Maar wat als je kindje veel te vroeg op de wereld is gekomen?Dan is het niet alleen een bijzondere maar ook heftige tijd.

Je brengt de eerste weken/maanden door in het ziekenhuis, alles gaat langs je heen,
je wordt geleefd en je hebt veel zorgen. De tijd kan je niet snel genoeg gaan,
je kindje moet groeien en aansterken. Alles op eigen krachten kunnen.

 

In deze moeilijke periode kan een prachtige fotoreportage een lichtpuntje zijn,
een onderdeel van verwerking als jullie later thuis zijn maar bovenal een mooie herinnering!
Stichting Earlybirds Fotografie komt naar het ziekenhuis en zal met alle zorg, liefde & respect jullie kindje vastleggen. Alles is mogelijk zolang de gezondheid en conditie van je kindje het toelaat.

 

Door alle donaties die wij krijgen kunnen wij de reportages tegenwoordig geheel kosteloos aanbieden en kunnen de ouders rekenen op een mooie reportage inclusief 5 hoge resolutie foto’s van hun kindje en/of samen met hun kindje.


De overige foto’s zijn tegen een gereduceerd tarief na te bestellen."

 

bron: www.earlybirdsfotografie.nl

 

N.B. Veel foto's op deze site zijn ook gemaakt door fotograaf Linda Vriessen-Spaan van Early Birds!

{ 2 }

Hoe een octopusje het leven van een prematuur kan verbeteren.

Veiligheidseisen:
-Gebruik alleen katoenen of bamboe garen.
-Het hoofdje mag niet kleiner als 4,5 cm zijn.
-De tentakels mogen uitgerekt niet langer als 22 cm zijn. -De ogen/versieringen mogen alleen gehaakt of geborduurd zijn en moeten goed vastzitten.
-Er mogen geen losse onderdelen aan zitten waar bijvoorbeeld het handje in verstrikt kan raken.
-De octopus mag maar 24 uur bij het kindje liggen en moet op 60 graden gewassen worden zonder wasverzachter.

In Denemarken en Zweden is het al heel erg bekend, er zijn daar groepen vrouwen die voor het "goede doel" octopusjes haken voor neonatologie afdelingen met prematuren.

 Hier vind je alles over het project in Zweden:
http://www.babydjungeln.se/virka-blackfisk/


In de baarmoeder heeft een baby graag de navelstreng vast, dit geeft hen geborgenheid. Je ziet dit bij prematuren terug als je je vinger in hun handpalm legt.

 

De geur van de moeder en de tentakels, die de navelstreng nabootsen, zorgen ervoor dat het kindje rustiger wordt en het zuurstofgehalte in het bloed stijgt.

 

En een groot bijkomend voordeel is dat de kleintjes minder aan hun sondes en slangen trekken.

 


 

{ 3 }

Koester je kleintje


‘Koester je kleintje’ is de Nederlandse vertaling van ‘Hold Your Prem’, het door Jill Bergman, samen met haar man Nils Bergman, geschreven boek over de zorg voor prematuur geboren baby’s. Jill bepleit in haar boek huid-op-huidcontact als dé manier om de baby te bieden wat ze nodig heeft: warmte, voeding, de veiligheid van het moederlichaam. Dit alles helpt je kind om niet alleen lichamelijk te groeien en sterker te worden, maar om zich ook sociaal en emotioneel stabiel te ontwikkelen.

Misschien verwacht je dat je baby te vroeg zal komen of is ze al geboren? Als je wilt weten hoe je haar ontwikkeling zo goed mogelijk kunt beschermen en ondersteunen, dan biedt dit boek een schat aan informatie over alles wat te maken heeft met koesterende zorg!

‘Koester je kleintje’ kost € 23,95 exclusief verzendkosten.

 

Bestellen kan op:

 

 

{ 4 }

Gehoekte kolftrechter

Een voor alle gangbare kolven passend borstschild waardoor in een comfortabeler houding kan worden gekolfd. Ook geschikt voor liggend kolven!

 

Bestellen kan op:

 

 

{ 5 }

Borstgevoede premature baby met sonde eerder naar huis

 

Na verloop van tijd verblijft een premature baby alleen nog maar in het ziekenhuis om te leren drinken. Maar dat kan anders.

Het ziekenhuis in Almelo is één van de ziekenhuizen die kindjes naar huis laat gaan met een sonde. 

 

 

 

 

{ 6 }

Tien dingen die je moet weten als je voor mijn kind zorgt.

 

Een ‘handleiding’ voor NICU-personeel.

 

Ik moet aanwezig zijn. Vraag me alsjeblieft niet om weg te gaan. Als ik zeg dat het nodig is dat ik blijf, dan is dat zo. Mij vertellen dat ik naar huis moet gaan om uit te rusten, helpt me niet. Mijn hart slaapt in die couveuse, ik sta met lege handen en ik kan alleen helder denken als ik bij mijn kindje ben.

Ik heb verdriet. Het is niet gegaan zoals ik gedroomd en gepland had. Mijn hoop op een voorspoedige, natuurlijke bevalling werd weggevaagd door de veel te vroege komst van mijn kind. Wees alsjeblieft geduldig en vriendelijk terwijl ik probeer te begrijpen wat dit alles inhoudt. Terwijl ik rouw om het verlies van een normale zwangerschap en bevalling. Dit zou een fijne en vrolijke tijd moeten zijn. Die tijd komt ook voor mij, maar als ik er nog niet klaar voor ben, heb daar dan begrip voor.

Ik voel me verloren. Ik had nooit verwacht op een plaats terecht te komen als een NICU. Mijn baby zien vechten is het zwaarste wat ik ooit heb meegemaakt als ouder. Dit is een emotionele achtbaan voor mij. Wil je er alsjeblieft voor me zijn als ik je nodig heb? Misschien weet je niet wat je moet zeggen, maar dat is niet erg. Weten dat jij er voor me bent als ik het nodig heb sterkt mij tijdens de zware dagen.

Ik wil een deel zijn van het team rondom mijn baby. Ik weet dat ik geen professional ben en dit is de eerste prematuur waar ik mee te maken krijg, maar het is MIJN prematuur en ik verdien het om betrokken te worden bij de zorg en de beslissingen die dagelijks genomen moeten worden. Respecteer dit alsjeblieft en zie mijn baby niet alleen als jouw patiënt, maar ook als een kind waar onvoorwaardelijk van wordt gehouden.

Ik wil graag leren. Ik ben misschien niet medisch opgeleid, maar ik ben niet dom. Sluit me niet buiten, omdat ik er misschien geen verstand van heb. Als dat zo is, leer het me dan. Ik ben bereid te leren. Ik MOET leren. Neem alsjeblieft de tijd om ervoor te zorgen dat ik weet wat ik moet weten, zodat ik mijn baby op de allerbeste manier kan ondersteunen.

Laat me ouder zijn. Ik weet dat ik er misschien langer over doe om kleine dingen te doen, zoals een luier verschonen of de temperatuur meten, maar sta me toe om deze dingen te doen voor mijn kind. Ik zal me meer betrokken voelen. Mijn herinneringen zullen gevormd worden doordat ik hierbij heb kunnen zijn en mijn bijdrage heb kunnen leveren op dit soort momenten. Dit zullen herinneringen zijn die ik voor de rest van mijn leven zal koesteren.

Vertel me alsjeblieft allemaal hetzelfde. Ik begrijp dat de NICU een grote verscheidenheid aan stafleden heeft. Van verpleegkundigen met verschillende achtergronden en filosofieën tot artsen en therapeuten die ik maar een paar keer zal zien. Maar als iedereen op ongeveer dezelfde manier voor mijn kind kan zorgen en me hetzelfde vertelt, zal ik me niet zo verward en in de steek gelaten voelen als het gaat om de verwachtingen en doelen voor mij en mijn kind.

Ik moet je kunnen vertrouwen. Ik vertrouw het mooiste geschenk wat ik ook heb gekregen toe aan jou. Ik weet dat jij ook maar een mens bent, maar ik moet erop kunnen vertrouwen dat jij alles zal doen wat in je macht ligt om mijn baby beter te maken, om te kunnen groeien en om deze periode door te komen. Behandel mijn kind alsjeblieft alsof het er één van jou is en weet dat ik je voor eeuwig dankbaar zal zijn voor de liefde en toewijding die jij laat zien in je werk.

Ik heb hoop. Ik wil eigenlijk niet echt weten wat de statistieken zijn. Die maken me bang. Die komen niet overeen met wat ik hoop en wat ik droom. Ik begrijp dat ik het moet weten als het slecht gaat, maar vergeet niet dat ik het ook wil weten als het de goede kant op gaat. Breng me alsjeblieft niet alleen het slechte nieuws, maar maak me ook gelukkig door me de positieve berichten te brengen.

Ik bedank jou! Voor alles wat je doet. Voor alles wat je geeft. Voor iedere dag die je opoffert voor mijn kind. De NICU is heftig en niemand wil daar opgesloten zitten, maar ik ben blij dat het bestaat en dat jij daar bent. En dat jij daar iedere dag werkt. Niet alleen om mijn baby te helpen overleven, maar ook om mijn baby te helpen vooruit te komen.

Naar een blog van 
Peek-a-Boo ICU; ‘A Preemie Parent’s Guide for NICU Staff’.

 

bron: http://www.kleinekanjers.nl/tien-dingen-die-je-moet-weten-als-je-voor-mijn-kind-zorgt/

bottom of page